Windows Tips & News

Spustite svoje obľúbené aplikácie s užitočnými aliasmi z dialógového okna Spustiť

click fraud protection

Od Windowsu 95 má Windows skvelú funkciu známu ako cesty aplikácií. Umožňuje koncovým používateľom vytvárať si vlastné príkazy na spustenie čohokoľvek. Počas svojej dlhej histórie si táto málo známa funkcia nikdy nezískala veľkú popularitu, pravdepodobne preto bol pôvodne navrhnutý pre vývojárov, aby im zabránil pridávať svoje aplikácie do premennej systémovej cesty. Dokonca aj vo Windows 8.1 táto funkcia stále existuje bez akýchkoľvek zmien a je stále tajne skrytá pred očami bežného používateľa Windows. V tomto článku sa pozrieme na to, aké sú cesty aplikácií a ako si môžete vytvoriť svoje vlastné aliasy, aby ste výrazne zvýšili efektivitu svojej práce.

Cesty aplikácií môžete vidieť v akcii hneď po prvom prihlásení do systému Windows. Stačí stlačiť súčasne klávesy Win + R na klávesnici, do dialógového okna Spustiť alebo vyhľadávacieho poľa ponuky Štart napíšte mplayer2.exe a stlačte kláves Enter. Alebo zadajte mplayer2 do vyhľadávacieho poľa v ponuke Štart/na obrazovke Štart a stlačte kláves Enter. Uvidíte, že sa otvorí Windows Media Player.

Stlačením kombinácie klávesov Win+R zobrazíte dialógové okno Spustiť

Ale počkajte, nemá spustiteľný súbor prehrávača Windows Media Player názov wmplayer.exe? Okrem toho sa wmplayer.exe nenachádza v C: \ Windows \ alebo C: \ Windows \ System32, z akéhokoľvek miesta v premennej systémovej cesty, odkiaľ ho môže OS ľahko nájsť. Nachádza sa v C:\Program Files (x86)\Windows Media Player\wmplayer.exe a napriek tomu ho spustil mplayer2!

Možno sa čudujete, ako dokáže systém Windows nájsť a spustiť prehrávač médií pomocou príkazu mplayer2.exe.

Je to možné vďaka cestám aplikácie. Windows Shell ich používa na nájdenie a spustenie príslušného spustiteľného súboru priradeného k aktuálnemu aliasu.

Technicky je každý alias iba podkľúčom vetvy registra App Paths na adrese:

HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\App Paths

Cesty aplikácie

Každý podkľúč kľúča App Paths je alias, ktorý vyzerá ako someapp.exe. Úplná cesta k cieľovému spustiteľnému súboru je uvedená v predvolenej hodnote tohto podkľúča. Hodnota cieľového EXE môže mať aj argumenty alebo prepínače.

Pozrime sa na náš príklad mplayer2.exe. Na snímke obrazovky nižšie môžete vidieť, že ukazuje na C:\Program Files (x86)\Windows Media Player\wmplayer.exe, takže sa spustí vždy, keď používateľ alebo nejaká aplikácia požiada o mplayer2 aplikácie.

Cesty aplikácií - mplayer2

Existuje aj ďalší alias, wmplayer.exe, ktorý ukazuje na rovnaký súbor, ale umožňuje vám vyhnúť sa použitiu úplnej cesty. Takže môžete vidieť viacero rôznych aliasov, mplayer2.exe a wmplayer.exe, obe môžu spustiť C:\Program Files (x86)\Windows Media Player\wmplayer.exe.

Aliasy, ktoré sú uložené v kľúči HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\App Paths sú celosystémové aliasy, ktorý môžu používať všetky používateľské účty na tomto počítači. Okrem toho, počnúc systémom Windows 7, je možné mať aliasy pre používateľa, ktoré možno zadať v nasledujúcom kľúči:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\App Paths

Aliasy pre používateľa sú prístupné len pre konkrétneho používateľa, ktorý ich má definované vo svojom registri.

V predvolenom nastavení má systém Windows niekoľko aliasov pre celý systém a žiadne aliasy pre jednotlivých používateľov.

Môžete použiť túto funkciu ciest aplikácií a vytvoriť vlastné aliasy na rýchlejšie spúšťanie aplikácií. Vytvorením kratších aliasov môžete ako spúšťač aplikácií použiť dialógové okno Spustiť alebo vyhľadávacie pole ponuky Štart.

Môžete napríklad vytvoriť alias s názvom ie.exe pre nasledujúci súbor:

C:\Program Files (x86)\Internet Explorer\iexplore.exe

Pomocou tohto aliasu budete môcť rýchlo spustiť Internet Explorer zadaním tj do dialógového okna Spustiť alebo do vyhľadávacieho poľa ponuky Štart.

Bohužiaľ, Windows neposkytuje žiadne GUI na správu ciest aplikácií. Ak chcete vytvoriť alias, musíte použiť Editor databázy Registry vytvorte podkľúč pod kľúčom 'App Paths' a ručne nastavte úplnú cestu k cieľovému spustiteľnému súboru. Nie je vhodné používať Editor databázy Registry zakaždým, keď chcete spravovať cesty aplikácií.

Rozhodol som sa vytvoriť nástroj s jednoduchým používateľským rozhraním na ovládanie aliasov pre jednotlivých používateľov a pre celý systém. Môj prenosný Win+R Alias ​​Manager vám umožňuje vytvárať aliasy pre akúkoľvek aplikáciu a používať ponuku Štart alebo dialógové okno Spustiť ako spúšťač aplikácií.

Win+R Alias ​​Manager

Pomocou Win+R Alias ​​Manager môžete vytvárať aliasy pre každú aplikáciu, ktorú máte v počítači, či už ide o nainštalovanú aplikáciu alebo prenosnú aplikáciu.

Win+R Alias ​​Manager vám umožňuje vytvárať, upravovať a odstraňovať aliasy pre používateľské aj systémové aplikácie (t. j. Firefox, Internet Explorer, Skype, Poznámkový blok atď.).

Aplikácia vám v predvolenom nastavení umožňuje vytvoriť alias pre používateľa, ale môžete to zmeniť jednoduchým začiarknutím políčka:

Možnosti Win+R Alias ​​Manager

Polia alias a cesta k súboru sú povinné, začiarkavacie políčka sú voliteľné.

Začiarkavacie políčko 'Systémový alias (inak pre používateľa)' vám ​​umožní kontrolovať, ktoré aliasy sú prístupné všetkým používateľom v systéme. Posledná možnosť pridá cestu obsahujúcu spustiteľný súbor aplikácie do jej lokálnej premennej prostredia %PATH%. Väčšina aplikácií nevyžaduje, aby bola táto možnosť povolená, použite ju iba vtedy, ak ste si istí, že je potrebné ju povoliť pre konkrétny softvér.

Ak používate Windows 7 alebo Windows 8, odporúčame vám použiť aliasy pre jednotlivých používateľov. Windows XP a Windows Vista nepodporujú aliasy pre jednotlivých používateľov, takže môžete používať iba aliasy pre celý systém.

Win+R Alias ​​Manager môžete získať z jeho domovskej stránky: stiahnite si aplikáciu Win+R Alias ​​Manager.

Archív tapiet Linux Mint

Táto webová stránka používa súbory cookie na zlepšenie vášho zážitku pri prechádzaní webom. Z týc...

Čítaj viac

Ako obnoviť klasickú ponuku Štart v systéme Windows 11 pomocou klasického panela úloh

Ako obnoviť klasickú ponuku Štart v systéme Windows 11 pomocou klasického panela úloh

ODPORÚČANÉ: Kliknite sem, ak chcete opraviť problémy so systémom Windows a optimalizovať výkon sy...

Čítaj viac

Winaero Tweaker 1.20 je vonku s podporou Windows 11 a množstvom nových funkcií

Winaero Tweaker 1.20 je vonku s podporou Windows 11 a množstvom nových funkcií

ODPORÚČANÉ: Kliknite sem, ak chcete opraviť problémy so systémom Windows a optimalizovať výkon sy...

Čítaj viac