Windows Tips & News

Firefox dostane nové rozhranie API pre rozšírenia bez spätnej kompatibility

click fraud protection
ODPORÚČANÉ: Kliknite sem, ak chcete opraviť problémy so systémom Windows a optimalizovať výkon systému

Vývojári Mozilly oznámili že vo Firefoxe 45 pribudne nová implementácia API pre rozšírenia prehliadača. Volá sa WebExtensions a využíva natívnu technológiu HTML. WebExtensions umožní vytvárať rozšírenia kompatibilné s Google Chrome a naopak.

Reklama

banner s logom firefox
Prvé alfa vydanie rozhrania WebExtensions API, ktoré uvidíme vo Firefoxe 45, sa očakáva v marci 2016. V blogovom príspevku Mozilla uviedla, že sa očakáva, že dovtedy budú implementované nasledujúce API: alarmy, contextMenus, pageAction a browserAction. Plus bude kopa čiastočne podporovaných API: záložky, cookies, rozšírenie, i18n, notifikácie, runtime, úložisko, karty, webNavigation, webRequest, windows.

Podpora pre tieto nové typy doplnkov je už implementovaná v úložisku addons.mozilla.org. Verejnosti bude sprístupnený spolu s Firefoxom 44. Od Firefoxu 47 sa očakáva, že implementácia WebExtensions bude vo fáze beta. Nakoniec vo Firefoxe 48 WebExtensions dosiahnu použiteľnú fázu.

Potom bude podpora klasických doplnkov (založených na XUL) po určitom čase ukončená! Nie je jasné, ako dlho zostane podpora klasických doplnkov vo Firefoxe dostupná.

Doplnky vytvorené pomocou WebExtensions budú kompatibilné s možnosťou Elektrolýza/multiprocess prehliadača Firefox. Keď je povolená, spúšťajú doplnky v samostatnom procese, ktorý izoluje doplnky od hlavného procesu prehliadača. Karty budú fungovať rovnakým spôsobom - izolovaný proces na každú otvorenú kartu poskytne možnosť viacerých procesov.

Klasické doplnky majú problémy s elektrolýzou. Mnohé z nich môžu úplne prestať fungovať, keď bude Elektrolýza spustená v stabilnom vydaní Firefoxu, čo sa očakáva v apríli 2016 s Firefoxom 46.

Zatiaľ čo doplnky WebExtensions možno použiť v iných prehliadačoch, ako je Opera alebo Chrome, potenciálna strata z mnohých užitočných rozšírení Firefoxu je tak sklamaním, že mnohí používatelia pravdepodobne prestanú používať Firefox. Tieto zmeny spolu s vynútenie podpisu pre rozšírenia, ktorý nie je možné vypnúť počnúc Firefoxom 44, môže výrazne znížiť flexibilitu a výkon Firefoxu. Je celkom možné, že veľa vecí, ktoré sú dnes možné prostredníctvom doplnkov vo Firefoxe, nebude dostupných pomocou nových rozhraní API WebExtensions. Napríklad, som skeptický, či je môj obľúbený Doplnok na báze Tab Mix Plux XUL je to možné s novým modelom rozšírení. Po ukončení podpory doplnkov na báze XUL nemusí byť možné vytvoriť takýto doplnok.

Aj keď je pochopiteľné, že cieľom Mozilly je zlepšiť Firefox, urobiť ho bezpečnejším, rýchlejším a prívetivejším pre bežných používateľov. mnoho používateľov vrátane mňa nebude spokojných, ak cena, ktorú musíme zaplatiť za takéto zmeny, ochromí funkčnosť prehliadač. Aký je váš názor na všetky tieto budúce zmeny? Myslíte si, že stoja za to?

ODPORÚČANÉ: Kliknite sem, ak chcete opraviť problémy so systémom Windows a optimalizovať výkon systému
Exportujte uložené heslá vo Firefoxe do súboru

Exportujte uložené heslá vo Firefoxe do súboru

ODPORÚČAME: Kliknite sem, ak chcete opraviť problémy so systémom Windows a optimalizovať výkon sy...

Čítaj viac

Aplikácia Telefón prijíma indikátory stavu telefónnej služby

Aplikácia Telefón prijíma indikátory stavu telefónnej služby

Spoločnosť Microsoft aktualizovala vstavanú aplikáciu Váš telefón pridaním indikátorov stavu tele...

Čítaj viac

Zakážte priehľadnosť panela úloh v systéme Windows 8 a Windows 8.1 pomocou tohto bezplatného softvéru

Zakážte priehľadnosť panela úloh v systéme Windows 8 a Windows 8.1 pomocou tohto bezplatného softvéru

12 odpovedíPred časom som vytvoril malú aplikáciu, Nepriehľadný panel úloh aby bol panel úloh v s...

Čítaj viac