Windows Tips & News

Slik aktiverer du romlig lyd i Windows 10

click fraud protection
ANBEFALT: Klikk her for å fikse Windows-problemer og optimalisere systemytelsen

Windows 10 Creators Update kommer med en ny funksjon, Spatial Sound hvis du lytter til lyd gjennom hodetelefonene. Når den er aktivert, føles lyden som om den spiller rundt deg i motsetning til gjennom hodetelefonene. Med enklere ord er det en 3D-lydeffekt eller surroundlyd. Den er deaktivert som standard. Her er hvordan du aktiverer det.

Annonse


Windows 10 gjør romlig lyd mulig ved å bruke en kombinasjon av en spesiell driver, spesielle apper og hodetelefoner (eller annen lydenhet) konfigurert for å produsere romlig lyd. Egentlig er denne teknologien først og fremst ment å forbedre lydkvaliteten til hodetelefonene dine.

Slik aktiverer du romlig lyd i Windows 10, høyreklikk på lydikonet i systemstatusfeltet (systemstatusfeltet).

Volumikon kontekstmeny

Velg "Avspillingsenheter" fra kontekstmenyen.

Velg avspillingsenheten i listen og klikk på knappen Egenskaper.Lyddialog

Gå til Spatial sound-fanen og velg det romlige lydformatet, som inkluderer Windows Sonic for hodetelefoner og Dolby Atmos for hodetelefoner.

Windows 10 Aktiver romlig lyd

Dolby Atmos er en surroundlydteknologi kunngjort av Dolby i 2012. Den tillater opptil 128 lydspor sammen med tilhørende metadata for romlig lydbeskrivelse for å skape et dynamisk gjengivelseslydmiljø. Under avspilling gjengir hvert lydsystem lydobjektene i sanntid slik at hver lyd kommer fra det angitte stedet i forhold til høyttalerne som er tilstede i målteateret.

I motsetning til dette brenner tradisjonell flerkanalsteknologi i hovedsak alle kildelydsporene til et fast antall kanaler under etterproduksjon. Dette har tradisjonelt tvunget gjeninnspillingsmikseren til å gjøre antakelser om avspillingsmiljøet som kanskje ikke gjelder særlig godt for et bestemt teater. Tillegget av lydobjekter gjør at mikseren kan være mer kreativ, bringe flere lyder fra skjermen og være trygg på resultatene.

Dolby Atmos krever en spesiell app fra Windows Store. Hvis du velger dette alternativet, vil det installere Dolby Access-programvaren basert på Universal Windows Platform. I tillegg til hodetelefoner støtter applikasjonen lydforbedring for hjemmekinoenheten. Imidlertid bør den ha maskinvarestøtte for denne spesielle Dolby-teknologien. Slik ser det ut:

Dolby Access StoreDolby AccessDolby AtmosDolby Atmos 2

Når hjemmekinoanlegget er koblet til (for eksempel med en HDMI-kabel), vil du kunne velge det som "format" i konfigurasjonsvinduet til Dolby Access-appen. Det gir ikke mange alternativer. Bare velg profilen og appen konfigurerer maskinvaren din automatisk.

Det andre alternativet er Windows Sonic som er Microsofts lydplattform for surroundlyd. Den inkluderer integrert romlig lyd på Xbox og Windows, med støtte for både surround- og elevasjonssignaler (over eller under lytteren). Det faktiske utdataformatet velges av brukeren, og kan abstraheres fra Windows Sonic-implementeringer; lyd vil bli presentert for høyttalere, hodetelefoner og hjemmekinomottakere uten at det trengs noen kode eller innholdsendringer.

ANBEFALT: Klikk her for å fikse Windows-problemer og optimalisere systemytelsen
Microsoft bekrefter en ny feil i Windows 11 22H2 med langsom kopi av store filer

Microsoft bekrefter en ny feil i Windows 11 22H2 med langsom kopi av store filer

ANBEFALT: Klikk her for å fikse Windows-problemer og optimalisere systemytelsenEn feil til påvirk...

Les mer

Intel SST-driver kan forårsake BSoD i Windows 11 2022 Update

Intel SST-driver kan forårsake BSoD i Windows 11 2022 Update

ANBEFALT: Klikk her for å fikse Windows-problemer og optimalisere systemytelsenTradisjonelt for n...

Les mer

Windows 11-stallen har fått nytt søkedesign med januaroppdateringer

Windows 11-stallen har fått nytt søkedesign med januaroppdateringer

ANBEFALT: Klikk her for å fikse Windows-problemer og optimalisere systemytelsenI går slapp Micros...

Les mer